Despre Untura de bursuc Sustamed

Thursday, Jan 1, 1970 | Postat de Admin | 1 comentarii

Afla mai multe despre untura de bursuc din acest articol

Afla mai multe despre untura de bursuc din acest articol

UNTURA DE BURSUC

UNTURA DE BURSUC
 
Un leac din bătrâni, scos la lumină din bârlog

Ţăranilor români de la poalele munţilor nu le lipsea din gospodărie seul de vită, untura de bursuc şi de urs. Răni, luxaţii, entorse sau diverse boli trupeşti se topeau ca prin minune, exact ca grăsimea jivinelor când era preparată pe focul din sobă, cu flori din inima pădurii şi descântece, pentru ajutor în vindecare. Menţiuni despre proprietăţile medicinale ale unturii de bursuc s-au descoperit chiar şi în vechile scrieri ale călugăriţei germane Hildegard von Bingen. Folosită în scopuri terapeutice de bătrâ­nii şi doftoroaiele satului, atât ca alifie pentru "tras oase" şi masaje, cât şi ca medicament de uz intern, un­tura sălbăticiunilor era foarte apreciată acum câteva dece­nii, când încă nu existau medicamente pe toate dru­murile, ca în prezent. Iar dacă strămoşii noş­tri au folosit-o cu succes în reţetele tradiţionale, noi de ce nu ne-am bucura de proprietăţile ei terapeutice?
Vestea bună este că biologii ruşi (medicina popu­lară siberiană e cea mai tare din lume) au realizat o gamă largă de produse terapeutice din untură de bursuc, dintre care două au ajuns de curând şi în farmaciile din ţara noastră. Detalii despre utilizarea terapeutică şi indicaţiile unturii de bursuc aflăm de la Ludmila Bzovîi, o tânără moldoveancă, studentă în Bucureşti, care cunoaşte din proprie experienţă beneficiile acestui leac natural.

"În bolile pulmonare, remediul este de mare folos"

- Ludmila, de unde vine preocuparea ta pentru medicina populară şi ce te-a făcut să aduci în Ro­mâ­nia aceste produse din untură de bursuc?
 
UNTURA DE BURSUC

Ludmila Bzovii

 
- În copilărie, am avut o mare problemă la plă­mâni, iar medicii nu-mi dădeau mari şanse de vinde­care. Făcusem complicaţii din cauza unei pneumonii puternice care recidivase. Un prieten de-al tatălui meu, aflând despre suferinţa mea, i-a trimis din Rusia un borcan mare cu untură de bursuc, cu care mama m-a vindecat în numai câteva săptămâni! Aproape că uitasem de această poveste, dar anul trecut, un bun amic din Chişinău a avut o problemă similară. S-a molipsit de o boală pulmonară gravă: tuberculoză. Fiindcă fusese fumător, tratamentul medicamentos părea că nu dă rezultate. Se simţea foarte rău şi era slăbit, aşa că i-am povestit la telefon prin ce trecusem şi i-am recomandat să ia untură de bursuc. Cum el era încă internat în spital, fiind contagios, iar tatăl meu pierduse legătura cu amicul său din nordul Rusiei, m-am interesat de unde altundeva aş putea să fac rost de leacul-minune. Am găsit pe internet un site rusesc, de unde am aflat mai multe detalii despre efectele terapeutice ale unturii de bursuc, dar şi cine produce aceste medicamente naturale. Am dat telefon la firma producătoare şi am făcut o comandă pentru amicul meu. Am primit trei cutii cu capsule care conţineau untură de bursuc pură. La circa o lună după ce a început cura, era complet schimbat: nu mai tuşea deloc, febra i-a scăzut şi devenise plin de energie. Mi-am dat seama că, cel puţin în bolile pulmonare, untura de bursuc poate fi de un real folos, aşa că am hotărât, împreună cu tatăl meu, s-o aducem şi în România, unde am auzit că se folosea cândva, dar în prezent nu mai există.

- Ce proprietăţi terapeutice are untura de bursuc?

- Grăsimea de bursuc este un produs pur. Pro­prietăţile sale benefice sunt date de substanţele bio­logic active pe care bursucul le acumulează în orga­nism, pentru menţinerea vieţii şi a sănătăţii, în timpul celor patru luni de hibernare (de la sfârşitul lunii noiembrie până la începutul lunii martie), fără mân­care şi apă. În compoziţia grăsimii de bursuc se evi­denţiază o cantitate mare de vitamine, acizi orga­nici şi macronutrienţi: vitaminele A, E, K, PP, complexul B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), tocoferol, acid folic, carotenoizi etc. Concentraţia mare de acizi graşi polinesaturaţi (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9) face untura de bursuc benefică în afecţiunile cauzate de nivelul ridicat de colesterol din sânge, pe care-l eli­mină din organism. Totodată, acizii graşi contri­buie la extin­derea lumenului vaselor inimii şi inhibă depu­nerea acidului uric în articulaţii şi în organele siste­mului urinar, iar alte substanţe active din grăsimea de bursuc au acţiune antiinflamatoare, îmbunătăţesc funcţionarea sistemului nervos, reglează balanţa hor­monală şi echilibrul fosfo-calcic al persoanelor dis­trofice şi al copiilor rahitici. Consumul grăsimii de bursuc stimulează circulaţia sângelui, stimulează pro­cesul de vindecare al ţesuturilor deteriorate, ajută la dezvoltarea hormonilor steroizi, accelerează meta­bolismul proteinelor, au un rol important în sistemul de reproducere feminin şi masculin (sinteza hormo­nilor masculini şi feminini, cu efecte benefice mai ales asupra spermatogenezei) şi ajută la sinteza de proteine naturale (colagen şi cheratină). De aseme­nea, normalizează funcţia tractului gastro-intestinal şi îmbunătăţeşte procesele digestive (creşte secreţia de sucuri gastrice şi pancreatice, are efect coleretic şi stimulează peristaltismul intestinal). Studiile ştiin­ţifice atestă că acest complex de substanţe naturale stimulează hematopoieza şi producerea leucocitelor, având un rol activ în prevenirea formării celulelor canceroase.

- În ce afecţiuni s-au evidenţiat cele mai bune rezultate?
 
 
 
UNTURA DE BURSUC
 
- Grăsimea de bursuc este folosită în special pentru tratarea tuberculozei pulmonare, în compo­nenţa sa găsindu-se substanţe active care acţionează asupra bacilului Koch, responsabil de declanşarea bolii. Aceleaşi efecte be­nefice are şi în alte boli pul­monare şi ale tractului respirator: pneumonii cro­nice sau complicate, pleu­rezii, silicoze în stadiul incipient, bronşite cronice astmatice (întâlnite mai ales la fumători), astm bronşic, faringite, larin­gite, amigda­lite acute şi cronice, fiind totodată ad­juvant în cance­rul pulmo­nar. Este indicată preven­tiv fumătorilor, pentru protecţia căilor respi­ra­torii şi regenerarea ţesu­tului pulmo­nar. Produsul stimulează acti­vitatea sis­te­mului imuni­tar, creşte rezistenţa organis­mului la agenţi patogeni şi infecţii, fiind astfel prevenite bo­lile asociate cu deficitul imunitar. Tratamentul cu untură de bursuc are un efect excelent în răcelile de sezon, fiind eficient în infecţiile tractului respira­tor, tuse şi dureri în gât, prin efectele sale anti­inflamatoare şi ex­pectorante.
Untura de bursuc poate fi utilizată cu succes şi în alte probleme de sănătate: afecţiuni gastro-intestinale (colite, enterocolite, gastrite, ulcere gastrice şi duo­denale, disfuncţii ale microflorei intestinale); afec­ţiuni cardio-vasculare (ateroscleroză, trombofle­bită, tromboze, varice, hemoroizi, tulburări ale circulaţiei sanguine la nivel cerebral, hipertensiune arterială, angină pectorală); afecţiuni metabolice (distrofie, rahitism, poliartrită reumatoidă, intoxicaţii medica­mentoase şi alimentare). Aplicată local, untura de bur­suc are efecte benefice în: boli sau leziuni mus­culare şi scheletice (artrite, tendinite, osteocondroze, osteoporoză, osteomielite, miozite, fracturi, entorse de ligamente şi tendoane etc.); afecţiuni articulare (reumatism poliarticular); boli dermatologice (ecze­me, psoriazis, dermatită atopică, acnee, urticarie etc.); leziuni ale pielii (zgârieturi, tăieturi, răni, ar­suri, piele crăpată, escare, dege­rături, fisuri anale, fistule, vergeturi, furuncule, abcese, muşcături de insecte etc.).
În Siberia, bursucul a fost considerat dintotdeauna un trofeu valoros, nu numai pentru blană, utilizată la confecţionarea hainelor călduroase. Grăsimea lui, consumată încă de-acum 200 de ani, s-a dovedit sal­vatoare în caz de hipotermie şi pentru protejarea pielii împotriva degerăturilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţilor ruşi li se dădea zilnic o doză de untură de bursuc, pentru a prinde puteri. De asemenea, era inclusă în dieta răniţilor, pentru recuperarea lor în timp mai scurt. Fiind cu­noscut efectul cicatrizant al grăsimii de bursuc, a fost des utilizată în spitalele de campanie pentru tratarea rănilor produse prin împuşcare şi cicatrizarea rapidă a amputaţiilor.

- Există şi contraindicaţii în utilizarea grăsimii de bursuc?
 
UNTURA DE BURSUC

Sustamed

 
- Conform studiilor medicale realizate de cerce­tătorii ruşi, pe baza cărora produsele au fost înregis­trate ca medicamente naturale, tratamentul cu untură de bursuc este contraindicat la pacienţii cu boli hepa­tice, afecţiuni pancreatice (în special pancreatită), litiază biliară şi la cei care au avut diverse reacţii alergice în trecut. De asemenea, nu poate fi folosită de femeile gravide şi de copiii cu vârsta sub 3 ani, pentru că nu s-au făcut studii pe aceşti subiecţi.
Nu este ascuns faptul că, în unele cazuri, trata­mentul cu untură de bursuc poate provoca reacţii ad­verse, în special tulburări digestive (greaţă, vărsături) sau intestinale. Dacă apar astfel de reacţii, în funcţie de inten­sitatea lor, este bine să se reducă doza sau să se oprească tratamen­tul. Ţin minte din co­pilărie că, atunci când luam untură cu lin­gura, în două din trei situaţii vărsam tot! Nu are deloc un gust plă­cut! Acum, problema este ca şi rezolvată, pentru că grăsimea es­te introdusă în capsule care se dizolvă în tu­bul digestiv.

- În ce condiţii se face extragerea gră­simii? Bursucii sunt cumva sacrificaţi pen­­tru prelevarea ei?

- Nu! Eu sunt o mare iubitoare a ani­ma­­lelor şi vă daţi sea­ma că mi-am pus în­trebări refe­ritor la modul de recoltare a grăsimii de la simpaticii bursuci. Am aflat că nu este ucis niciun animal pentru a i se preleva preţiosul leac! Extracţia unturii se face la începutul iernii, când bursucii (crescuţi în condiţii apropiate de cele natu­rale, într-o re­zervaţie specială şi hră­niţi din belşug) sunt pregătiţi pentru hibernare, iar în grăsimea lor sunt sintetizate suficiente elemente nutritive şi minerale, care de altfel îi conferă şi proprietăţile tera­peutice amintite. Practic, ei sunt adormiţi cu somni­fere introduse în hrană şi li se face o "lipoaspiraţie", fiind extrase circa 700 grame de untură de la fiecare ani­mal, astfel încât să le rămână suficiente rezerve pentru hibernare.

"Grăsunul" vindecător
UNTURA DE BURSUC
 


Bursucul (viezurele) are 60-80 cm lungime şi o coadă de 15-20 cm. Este uşor de recunoscut prin verdeaţa din pădure: are bot alungit, este îndesat, iar pe spate are două dungi mai des­chise la culoare, care-i străbat blana de la bot până la coadă. Animal omni­vor, se hrăneşte cu fructe, seminţe, larve, ouă furate din cuiburile păsărilor care cuibăresc la sol, găini, şoareci, iepuri, pui de vulpe. Dacă îi este foame, nu se dă în lături să atace chiar şi reptile veninoase, fără să fie afectat de veninul acestora. Inteligent şi curajos, atacă orice animal, indiferent de talie, dacă este sâcâit.
Gospodar prevăzător, toamna îşi face pro­vizii din belşug. Mare amator de porumb, şter­peleşte ştiuleţi din lanuri şi înghesuie în vizuină cantităţi uriaşe (până la 50 kg!). Deşi bursucul are iarna o activitate redusă sau hibernează (în funcţie de temperatura de-afară), stratul de gră­sime pe care-l depune toamna îi asigură supra­vieţuirea fără să bea deloc apă şi chiar fără re­zer­vele de hrană din vizuină. Constructor pri­ceput (sapă mai repede decât un om, cu lo­pata!), îşi face vizuine adânci, la 2 metri sub pământ, cu galerii complexe, de 7-8 metri lun­gime, prevăzute cu încăperi separate pentru locuit, pentru provizii şi pentru dejecţii, cele din urmă fiind periodic astupate şi înlocuite cu al­tele noi. În comparaţie cu alte animale sălbatice, bursucul este un maniac al cură­ţeniei!

Sursa : Formula As

 

Taguri:
Share Post item information on Facebook Add To Twiiter Add To Del.icio.us Stumble This Digg This Add To Reddit Add To Yahoo

Articole Asemanatoare

    Scrie un comentariu