Recomandari ayurvedice pentru sezonul de vara

Posted by admin 07.07.2020 0 Comment(s)

Recomandări ayurvedice pentru sezonul de vară

Semnificaţia verii în Ayurveda

Teoria centrală pe care se fundamentează învăţăturile Ayurveda este păstrarea în echilibru a celor trei doshe sau energii biologice, care se manifestă la nivelul materiei vii. Acestea se numesc Vata, Pitta şi Kapha şi iau naştere prin combinarea celor cinci elemente primordiale, aerul şi eterul in cazul Vata, focul în cazul Pitta, apa şi pământul în cazul Kapha. Doshele se regăsesc la nivelul organismului uman, al plantelor, animalelor şi rocilor. Totodată, ele se manifestă şi în plan temporal, existând perioade din zi, din an şi din viaţă aflate sub influenţa unei doshe.

Conform Ayurveda, vara este dominată de dosha Pitta şi de elementul foc, fiind caracterizată de căldură excesivă şi uscăciune. Pentru a contrabalansa efectul acestui anotimp, implicit al doshei Pitta asupra fizicului şi psihicului nostru, puteţi pune în practică recomandările indicate de această ştiinţă milenară.

 

Dieta pe timpul verii

Dieta trebuie să includă alimente cu gust dulce, amar sau astringent, care scad Pitta, răcoresc şi hidratează organismul. Sunt de evitat felurile picante, prea sărate sau legumele cu o culoare întunecată (vinete, roşii).

Câteva din fructele recomandate sunt: avocado, mango, curmale, smochine, pere, struguri, pepeni, iar  în cazul în care  sunt suficient de dulci: mere, caise, zmeură, căpşuni, cireşe, prune. Dintre legume, se pot consuma cu precădere salată verde, spanac, broccoli, varză, conopidă, morcovi, ţelină, asparagus, mazăre. Condimentele care aduc savoare mâncărurilor estivale trebuie să fie: ghimbirul proaspăt, menta, salvia, busuiocul, cardamomul şi feniculul.

Beţi cât mai multă apă pe parcursul zilei şi consumaţi alcool sau cafea în cantităţi moderate. Băuturile cu gheaţă sunt nocive, deoarece provoacă o scădere bruscă a temperaturii corporale şi totodată blochează digestia. O altă băutură răcoritoare pe care o puteţi consuma zilnic este laptele.

Ca desert, îngheţata este de preferat ciocolatei, dar în cantităţi mici şi nu imediat după masă.

Regimul de viaţă estival

Este indicat să păstraţi o atmosferă răcoroasă, întunecoasă şi liniştită în camera de odihnă, iar aşternuturile de pat să fie din bumbac sau lână. Dormiţi pe partea dreaptă pentru a favoriza respiraţia prin nara stângă, care produce o răcorire a organismului.

În ceea ce priveşte activităţile sportive, alegeţi-le pe acelea care nu necesită un efort excesiv, cum ar fi înotul, exerciţiile fizice uşoare, plimbările în aer curat, pe malul unei ape. Plimbările sub clar de lună sunt recomandate, mai ales cu câteva zile înainte de luna plină. Trebuie evitate băile fierbinţi sau sauna.

Ochii necesită o protecţie specială în acest anotimp. În cursul zilei sau seara, timp de 10 minute aplicaţi pe pleoape două tampoane îmbibate în apă de trandafiri.

Încălţămintea pe care o purtaţi trebuie să dea posibilitatea picioarelor să se aerisească, iar hainele să fie uşoare şi în culorile alb, albastru deschis sau roz. Sunt de evitat combinaţiile vestimentare cu negru, roşu sau portocaliu.

Emoţii de vară

Dosha Pitta guvernează inima şi emoţiile în general. Vara vă puteţi confrunta mai des cu crize de nervi sau dimpotrivă, cu manifestări emoţionale pozitive (bucurie, îndrăgostire), dar intense. Observaţi-vă comportamentul emoţional şi încercaţi să reduceţi cât mai mult gândurile critice sau discriminatorii, lăsând loc unei atitudini tolerante şi optimiste.

În plus, aromoterapia cu uleiuri esenţiale cum sunt trandafirul, lemnul de santal şi lavanda este recomandată, aducând atât un parfum plăcut în casele dumneavoastră cât şi un efect terapeutic anti-stres şi calmant.

Protecţie pentru piele

Expunerea la soare creşte producerea de sebum la nivelul epidermei, care în combinaţie cu transpiraţia excesivă şi cu praful, favorizează blocarea porilor. Pentru asigurarea unui ten strălucitor pe timpul verii, se pot folosi:

  • pentru curăţare: apa de de trandafiri, laptele, ovăzul, făina de migdale în cazul tenului normal/uscat şi făina de năut, iaurtul, lămâia şi pulberea de neem în cazul tenului gras/mixt.
  • pentru hidratare: formule naturale pe bază de brahmi, turmeric, amla, santal, aloe vera.
  • de două ori pe săptămână măşti de faţă cu: castraveţi, avocado, caise şi papaya în amestec cu miere, iaurt sau suc de lămâie (pentru ten gras/mixt) sau apă de trandafiri (pentru ten uscat/normal).

Remedii pentru afecţiuni specifice în perioada verii

Conform Ayurveda, un exces de Pitta în organism, care se acumulează pe perioada verii poate să ducă la tulburări de sănătate care includ: febră, erupţii cutanate –acnee, urticarie, alergii, faringită, hiperaciditate gastrică, colită, cistită, disfuncţii hepatice. Pe lângă regimul alimentar de pacifiere a Pitta descris mai sus, există câteva remedii care pot diminua manifestările acestor afecţiuni:

Neem

Având denumirea latină de Azadirachta indica, Neem este un arbore răspândit în India, sub a cărui coroană temperatura este cu 10 grade mai scăzută decât în atmosfera din jur. Acelaşi este şi efectul pe care planta îl are asupra organismului, un efect de răcire generalizată, prin administrarea internă a preparatelor care o conţin. Datorită gustului puternic amar, are acţiune antiacidă şi tonic hepatică. Pe lângă aceasta, manifestă proprietăţi antipiretice, antinflamatoare, antibacteriene, antivirale şi antifungice. Este benefică în afecţiuni dermatologice (dermatite, ulcer, furunculoze, acnee, eczeme), herpes, psoriazis, afecţiuni hepatice, afecţiuni stomatologice, inflamaţii, infecţii, intoxicaţii şi răni.

Shatavari

Denumirea ştiinţifică a acestei plante este Asparagus racemosus. Shatavari este un arbust căţărător, de la care se folosesc în scop medicinal tulpinile. Acţiunile terapeutice ale acestei plante sunt nenumărate, Shatavari fiind unul dintre panaceele medicinei ayurvedice.Este stimulator al ovulaţiei, galactagog, reglator al pH-ului în zona cervicală, demulcent pentru mucoasele plămânilor, stomacului, rinichilor şi organelor sexuale, diuretic, afrodisiac, stimulator al creşterii volumului spermei, antialergic, antispastic, detoxifiant, antitumoral. În perioada verii, se utilizează în cazul apariţiei unor afecţiuni hepatice sau ale tractului gastrointestinal: gastrite, hiperaciditate, hemoroizi, inclusiv pentru infecţii urinare, cistită.

Amla

Emblica officinalis este un pom fructifer, numit Amla în India, care în limba sanskrită înseamnă “acru”. Fructele de Amla reprezintă o sursă de antioxidanţi- minerale şi vitamine naturale, dintre care cea mai mare concentraţie o are vitamina C.

Dintre numeroasele proprietăţi ale acestui produs, sunt de menţionat cele: digestive, aperitive, antiemetice, hepatoprotectoare, laxative, antispastice, antibacteriene, antivirale, antifungice, expectorante, antipiretice, antioxidante, imunomodulatoare, adaptogene, capilaroprotectoare. Se recomandă utilizarea zilnică a Amla în cazul următoarelor afecţiuni: imunitate scãzutã, convalescenţã, hiperaciditate  gastricã, tulburãri de tranzit intestinal, inflamaţii intestinale, febrã, cãderea pãrului, anorexie, hemoroizi.

 

In plus, remediile ayurvedice se obţin printr-un procedeu special, în cadrul căruia se potenţează acţiunea  plantei prin adăugarea de decocturi succesive peste pulberea vegetală, ceea ce le confera o eficacitate sporita.

 

Va doresc o vara minunata!